Wedstrijden

Wat ga ik leren?

Zwemmen is een sport waarbij de techniek van verschillende slagen cruciaal is, en hier ligt aanvankelijk onze focus. In het competitief zwemmen kennen we vier slagen: vlinderslag, rugslag (rugcrawl), schoolslag en vrije slag (borstcrawl). Kinderen met minimaal een zwemdiploma C of een vergelijkbaar niveau mogen deelnemen aan de zwemtrainingen bij ZV Torpedo. Tijdens de training is er veel aandacht voor het ontwikkelen van een conditie die je in staat stelt om langere afstanden te zwemmen. De training is dus een combinatie van werken aan techniek en conditie.

Wanneer kun je meedoen aan wedstrijden?

Zodra je de slag te pakken hebt beslist de trainersstaf of je als zwemmer in aanmerking komt om mee te kunnen doen aan wedstrijden. 
De trainer zal dit met jou bespreken, desnoods met ouder of verzorgen. De trainers zijn na de training altijd in de gelegenheid om vragen hierover te beantwoorden.

Competities en wedstrijden, hoe zit dat?

ZV Torpedo neemt als vereniging deel aan de KNZB-zwemcompetitie. Hiervoor is de inzet van alle zwemmers nodig om voldoende punten te verzamelen om te kunnen promoveren naar een hogere klasse en/of binnen de klasse waarin we zwemmen een zo hoog mogelijke notering te krijgen. Alle zwemmers krijgen daarom bij aanvang van hun lidmaatschap een startvergunning om deel te kunnen nemen aan wedstrijden.

Kan ik ook zwemmen met en lichamelijke beperking?

Het is mogelijk voor sporters met een beperking om deel te nemen aan zwemwedstrijden van de KNZB. Een lichamelijke beperking hoeft daarom geen belemmering te zijn om mee te doen. Zwemmen en de wedstrijden zijn voor iedereen toegankelijk, waarbij de betrokkenheid van u als ouder of verzorger essentieel is. Elke zwemslag vereist specifieke technieken die mogelijk moeilijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. De jury kan hier tijdens de wedstrijden rekening mee houden. Hiervoor moet een zogenaamde 'dispensatie', worden aangevraagd bij de KNZB. In sommige gevallen is hiervoor een medische beoordeling nodig om voor de KNZB inzichtelijk te krijgen hoe je als zwemmer kan worden ingedeeld. Je trainer kan je hierbij verder helpen. Meer informatie over zwemmers met een beperking: KNZB | Para-zwemmen.

Vrijwilligers

De wedstrijden worden georganiseerd door de wedstrijdsecretariaten van de deelnemende verenigingen. Bij elke wedstrijd waar we aan deelnemen moeten de verenigingen tijdwaarnemers aanleveren. Bij een wedstrijd die door ZV Torpedo wordt georganiseerd moeten ook de officials aangeleverd worden. Bij onvoldoende officials binnen de vereniging helpen de verenigingen elkaar onderling zoveel mogelijk. Ook ZV Torpedo draagt haar steentje bij en daarom is het belangrijk om voldoende vrijwilligers te hebben voor de wedstrijden. Officials, zoals klokkers en scheidsrechters zijn onmisbaar en na het volgen van een training kun je hiermee een bijdrage leveren aan de wedstrijden.

Hoe word ik ingedeeld?

Op basis van je leeftijd word je ingedeeld voor verschillende soorten wedstrijden. De KNZB bepaalt de leeftijdscategorieën en de afstanden die gezwommen moeten worden bij een wedstrijd.

Leeftijdscategorie Meisjes Jongens
Minioren 7-11 jaar 7-12 jaar
Junioren 12-14 jaar 13-16 jaar
Jeugd 15-16 jaar 17-18 jaar
Senioren 17 jaar en ouder 19 jaar en ouder
Voor een exacte leeftijdsindeling kun je de KNZB-website raadplegen, ga naar leeftijdscategorieën.

Minioren/Juniorenwedstrijden

Voor de jonge zwemmers zijn er miniorenwedstrijden. Er is een minioren clubmeet die bestaat uit 4 voorrondes, gevolgd door het opstellen van een regionale ranglijst en daaropvolgende finales. Deze wedstrijden worden als team voor de vereniging gezwommen. Daarnaast is er een miniorencircuit, dat is onderverdeeld in twee niveaus: de meerkamp voor gevorderden en de swimkick voor beginners. Ook deze wedstrijden bestaan uit vier voorrondes met regionale finales voor de meerkamp. Deelname van de zwemmers van ZV Torpedo aan deze wedstrijden hangt af van het aantal jonge zwemmers en vrijwilligers dat hierbij betrokken is.

Junioren-Jeugdwedstrijden (JJC)

Dit zijn ongeveer 4 wedstrijden per seizoen speciaal voor junioren en jeugd. Als er plaats is, kunnen ook senioren deelnemen aan deze wedstrijden. De wedstrijden worden georganiseerd met andere verenigingen. Afgelopen seizoen stonden er wat langere afstanden, zoals de 800m, op het programma. Voor het seizoen 2022-2023 zullen de regels nog worden vastgesteld. Waarschijnlijk zullen er juist ook weer wat kortere afstanden op het programma staan. Deze wedstrijden zwem je voor je individuele tijd.

Aan het eind van het seizoen worden er provinciale kampioenschappen gezwommen. Hiervoor kunnen individuele zwemmers worden ingeschreven die bepaalde tijden hebben gezwommen volgens de KNZB.

KNZB Zwemcompetitie (NZC)

Dit zijn 5 wedstrijden per seizoen die worden georganiseerd voor de leeftijdscategorieën junioren, jeugd en senioren, afhankelijk van het aantal deelnemers mogen ook minioren meedoen. ZV Torpedo zwemt in de C-klasse samen met andere verenigingen uit de regio. Voor elke wedst

Brevetzwemmen

Wil je graag eens weten hoe het er bij een echte wedstrijd aan toegaat, of ben je benieuwd hoe je bent gegroeid en hoe snel je bepaalde afstanden kunt zwemmen: Hiervoor organiseert ZV Torpedo geregeld een "brevetzwem" moment voor leden van ZV Torpedo, met hulp van vele ouders/vrijwilligers.

Dit evenement vindt plaats in ons eigen zwembad De Lieberg en ouders, grootouders, vriendjes en vriendinnetjes zijn van harte uitgenodigd om te komen kijken. Het vervangt de zaterdagochtendtraining en begint meestal ietsje eerder dan de normale training.

Plan dan een proefles in of meld je aan als lid!

Lijkt het je leuk om te komen zwemmen?

Voor elk niveau en voor iedereen

ZV Torpedo

Lijkt het je leuk om te komen zwemmen?

Plan dan een proefles in of meld je aan als lid!

Hoe wij cookies gebruiken

Onze privacy policy en hoe wij cookies gebruiken om de gebruikerservaring van de website te verbeteren.